fredag 28 mars 2008

Digital Fotografering Grund

Tänkte prata lite om grunderna i fotografering med en digital systemkamera.
Det är tre saker man ska tänka på när man fotograferar och de är:
  1. SLUTARTID
  2. ISO VÄRDE
  3. BLÄNDARE

SLUTARTID är den tid det tar från det att du tryckt på knappen till det att bilden tas. De flesta kameror har slutartider från 1/8000 dels av en sekund upp till 30 sekunder.

ISO är ljuskänsligheten i en kamera. Tumregeln är att man ska fota med ett så litet iso värde som möjligt för bästa resultat. ju högre iso värde desto mer brus får man i bilden. men när skymningen kommer och ljuset börjar försvinna så måsta man öka iso värdet för att få en kortare slutartid. alternativet är att man sätter kameran på ett stativ så man kan hålla kameran riktigt stilla under dessa långa slutartider. Dagens moderna kameror kan hantera ganska höga iso värden och samtidigt hålla bruset på en hanterbar nivå.

BLÄNDARE är som en iris som sitter i objektivet med den kan man ändra mängden ljus som släpps in genom att öppna och stänga den.Om du tittar på ett sidan av ett objektiv så står det lite siffror där. till exempel "18-55 f5,6" 18-55 står för brännvidden av objektivet f:et står för bländaren. det vill säga f5,6 betyder att den maximala öppningen av bländaren är 5,6. Ju lägre denna siffra är desto mer ljus släpper objektivet in.det finns zoom objektiv som går ända ner till f2,8 men dom är väldigt dyra och används oftast av fotografer som måste ta bilder under dåliga ljusförhållanden. Med bländaren kan man också kontrollera skärpedjupet beroende på vilken effekt man vill öppnå. Till exempel om du ska ta en bild på ett ansikte med hus i bakgrunden och har maximal bländare (dvs f5,6 max vad just detta objektivet klarar av (irisen är helt öppen då)) så kommer ansiktet att vara i focus medans husen kommer att vara helt suddiga. men om vi ökar bländaren till f22 (dvs stänger till irisen) så kommer både ansiktet och husen att synas tydligt. enkelt eller hur!
Men tänk på att högre bländare innebär atomatiskt längre slutartid med tanke på att ljustillförseln stängs till.

Detta var dom tre viktigaste sakerna som man måste hålla koll på när man fotograferar. Börjar det bli mörkt och du vill ha en kort slutartid kolla först om du har max bländar öppning. räcker det inte då kan du börja att öka iso värde tills du får en slutartid där bilderna inte blir suddiga. Som tumregeln för slutartid kan man ha högre eller lika med antal mm i brännvidd som objektivet är inställt på. Dvs om objektivet är inställt på brännvidden 55mm så ska slutartiden ligga på 1/60 av en sekund. Måste du ha lägre slutartid så är det dags att ta fram ett stativ.

OBS: Om du är osäker, förhandsgranska alltid bilden efter du har tagit den helst med att zomma in på den. det finns inget värre än att komma hem efter att ha fotograferat en underbar solnedgång bara för att se hur suddiga alla dina bilder är. Tro mig jag vet!

Inga kommentarer: